
 

 

 

 

Q. Can I move into or use the building be-

fore I receive a Certificate of Occupancy? 

 

A.  No. The 2019 California Building Code , 

Section 111.1 and the California Residen-

tial Code Section 110.1 states, “No build-

ing or structure shall be used or occupied, 

and no change in the existing occupancy 

classification of the building or structure 

or portion thereof shall be made until the 

building official has issued a Certificate of 

Occupancy therefore as provided herein.” 

The Certificate of Occupancy will not be 

issued until all required inspections have 

been performed and approved, and all 

other department approvals have been 

completed and documented.  It is a civil 

infraction to occupy a building without 

obtaining a valid Certificate of Occupan-

cy. 

 

Q.  What happens if you let a building permit  

expire? 

 

A.  If your permit expires without all the in-

spections being completed or expires during 

the plan review process the permit will need 

to be reactivated. Permits that are expired  

     for less than six months will be reactivated at 

fifty percent of the Building permit fee or 

Plan review fee.  
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Q.   Does contractor or homeowner get 

permit?  

A. The property owner or  a contractor  

       licensed by the State of California can 

obtain permits. ... In other words, if 

the owner obtains the permit it is the 

owner's responsibility to make sure the 

work is being done in accordance with 

the approved plans and codes.  

 

Q. What is the penalty for not pulling a   

building permit? 

 

A.  The home owner can be fined. 

      Performing work on your home or busi-

ness without the necessary City           

approvals and building permits can put 

you in direct violation of city codes and 

regulations. As such, you could wind 

up facing penalty charges for failing 

to obtain the permits needed to lawful-

ly perform the work.  

 

Q.  What happens if you get caught with-

out a building permit?  

 

A. Failure to obtain a building permit is a 

violation of Contractors License Law. 

Further, construction performed  

      without a permit can expose a home-

owner to additional liability and costs.  
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Q.  How long is my building permit 

active? 

 

A.   Once a building permit is issued, the 

permit remains active for 180 days 

from the date of issuance. Permit expi-

ration dates are then automatically ex-

tended by scheduling and passing re-

lated inspections, resulting in an expi-

ration date of 180 days from the last 

passed inspection. If an inspection is 

performed and approved at least eve-

ry 180 days, a building permit will re-

main active until the building permit 

is complete or up to a maximum of 

two (2) years (whichever comes first), 

and the Certificate of Occupancy is 

issued. 

 

Q. If I’m not ready for an inspection 

within 180 days, can I keep my build-

ing permit active? 

 

A.  Yes, prior to permit expiration, if a 

written extension request is sent to the 

Chief Building Official showing that        

circumstances beyond the control of 

the permittee have prevented work 

from progressing, an extension, not to 

exceed 180 days, may be granted.  

Please note that for an extension to be 

granted, it must be received prior to 

the permit expiration. 

Q.  If I have already received a 

written extension, and my per-

mit is about to expire, can I pre-

vent my permit from   expiring? 

 
A.   Yes, if work has not been abandoned 

for 180 days or more, plans have not 

been changed, and work has been 

progressing, but is not quite ready 

for a required inspection, then a 

“Progress Inspection” may be re-

quested upon payment of an $155.00 

special inspection fee. An inspection 

will be performed and progress not-

ed.  If significant progress has been 

made, the permit may remain active 

for 180 days or less.  (Please note 

that this is a privilege only, it may 

not be applicable for all building per-

mits; half of the permit fees may 

need to be paid or the permit may be 

cancelled.) 

 

Q. What happens if my building per-

mit expires before my project is 

complete? 

 

A. An expired building permit can be 

“Re-instated” by payment of an 

amount half of the building permit 

fee that was originally paid at permit 

issuance, provided no changes have 

been made to the approved plans and 

that the permit has not been expired 

for more than one year. (Please note 

that this a privilege only, new plans 

may need to be submitted and new 

fees paid  depending on the building 

permit type and time elapsed.)  

 

Q.  What happens if my building 

permit has been expired for 

more than one year? 

 

A. To renew the building permit, a new 

full permit fee shall be paid and new 

sets of plans, calculations, and speci-

fications shall be submitted for re-

view and approval. However, there 

are few exceptions, so please check 

with the Building  Division for specif-

ic information on your project. 

 

Q. What happens if my building 

permit expires and nothing is 

done to reinstate the permit? 

 

A.  When a building permit expires, an 

expired building permit letter is sent 

to the owner of the property stating 

that the permit has expired, giving 

the owner 10 days to mitigate the ex-

pired permit. If the expired permit 

has not been resolved within 10 days 

of receiving the expired building per-

mit notice, the property will develop 

into a code enforcement case which 

may result into further legal action 

(i.e. administrative citation, penal-

ties, fines and fees, and a violation 

recorded against property title). 
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